
Gulyásleves recept 'Szigeti Vendégház' módra

Hozzávalók 6 személyre:
- 1 kg marhahús (rostélyos)
Zöldségek
- 6-8 darab burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 kis zeller/levél
- 1 csokor lestyán
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
Fűszerek
- 1 bő teáskanál őrölt kömény
- 1 kanál pirospaprika-por
- ízlés szerint só
Elkészítés módja:
A vöröshagymát felkockázom, majd kevés olajon üvegesre párolom. Ezt meghintem őrölt piros paprikával, majd a feldarabolt húst hozzáadom. Felöntöm kb. 2,5-3 liter vízzel. Belerakom az őrölt köményt, s ízlés szerint sózom.
Közepes lángon elkezdem főzni, ha már felmelegedett a víz és habzik, a láng erősségét kisebb fokozatra állítom. Kb. 1/2-3/4 órát főzöm a húst (félig puha legyen) majd hozzáteszem az összes felvágott zöldségfélét, kivéve a krumplit.
Tovább főzöm ismét kb. fél óráig és ekkor teszem hozzá a felkockázott krumplit. 10-15 perc, míg a krumpli megfő. Ennyi idő alatt feltehetően a hús is megpuhult már, ha nem vén marha :) volt. A hús színéből lehet következtetni az állat korára. Minél sötétebb a hús, annál idősebb, tehát tovább kell főzni. Lehet a levesbe nokedlit szaggatni, vagy tarhonyát főzni, akkor még kiadósabb a leves. Utána már csak egy kis nasit kívánunk.
Jó étvágyat kívánunk!
Üdvözlettel:
Szigeti család